Beleidsplan

Als parochies en cluster in de Roerstreek zijn we onderweg vanuit het verleden naar de toekomst.
Beleidsmatig moeten we soms kiezen. Wat is daarbij ons beleidsplan?
Iedere parochie kan een beleidsplan ontwikkelen.
Parochiecluster Roerstreek heeft een inventariserend beleidsplan opgezet.
Maar daar is het bij gebleven. Er leeft momenteel geen verlangen om dit verder om te zetten in een beleidsplan. Want we zien ook de grenzen van een beleidsplan.
Er zijn veel factoren die je niet in een beleidsplan kunt vastleggen en die wel een grote rol spelen in het te voeren beleid.
Tegelijk kun je stellen: “Is het beleid van de RK Kerk niet duidelijk?”.
Is er dan wel een beleidsplan nodig?
Als parochie zijn wij geen eigen bedrijf op een eiland.
Als parochie zijn wij een klein stukje van het bisdom Roermond. De bisschop is de opvolger van de apostelen, samen met zijn collega’s wereldwijd onder leiding van de Paus.
Daar waar het gaat om wezenlijke zaken daar mogen wij ervaren dat wij als Kerk een wereldgemeenschap zijn. Dat niet wij het beleid bepalen maar dat Hij het is die dat doet. Zo heeft Jezus Christus zijn volgelingen “beleidsmatig georganiseerd”. Hij heeft niet gezegd “Kijk maar wat je doet”. Hij heeft structuren aangegeven en duidelijk gezegd hoe Hij met ons wil zijn. Hij heeft Petrus aangesteld. Hij heeft de Eucharistie ingesteld. Hij heeft duidelijke lijnen uitgezet voor de toekomst.
In onze tijd moeten soms ingrijpende beslissingen worden genomen.
Zeker wanneer het gaat om fundamentele zaken als heilige Missen, aantal weekendvieringen, kerkgebouwen etc. Dat vraagt om een bezinning, om verdieping van de materie waar we mee bezig zijn. De bron is daarbij het geloof van de Rooms Katholieke Kerk zoals dit wordt verwoord door Paus en bisschoppen.
Een recent kerkelijk document dat wij daarbij willen hanteren is “Sacramentum Caritatis” van Paus Benedictus XVI. Een postsynodale apostolische exhortatie over de Eucharistie, bron en hoogtepunt van het leven en de zending van de Kerk.
Dit document kunt u hier bekijken. Het is onderdeel van ons beleidsplan.

Bekijk hier Sacramentum Caritatis