Dopen

Het Doopsel is het eerste sacrament. Hierdoor maakt men de keuze om bij Jezus Christus te horen. In onze streken is het kinderdoopsel gebruikelijk. Ouders maken hier de keuze voor het kind. Ook een volwassene kan kiezen om zich te laten dopen. Maar of het nu een volwassene of een minderjarige betreft die gedoopt wordt, het hebben van peetouder is noodzakelijk, iemand die namens de Kerkgemeenschap borg staat voor de katholieke opvoeding van de dopeling. Eén peetouder is verplicht, twee peetouders zijn gebruikelijk. De peter en/of meter dient katholiek te zijn (d.w.z. de eerste H. Communie gedaan te hebben en gevormd te zijn) en "het zestiende levensjaar voltooid te hebben". Niet-katholieken kunnen als doopgetuige optreden (CIC c. 874).

Wilt U Uw kindje laten dopen, of wilt U misschien zelf gedoopt worden, dan neemt U (het liefst per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of anders telefonisch) contact op met de pastoor om een doopdatum vast te stellen evenals de datum voor een kennismakingsgesprek. Eén keer per jaar worden de doopouders clusterbreed voor een geloofsverdiepingsavond uitgenodigd. Het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.coördineert de doopsels. Daarheen stuurt U ook het aanmeldingsformulier, nadat U met de pastoor een doopdatum hebt afgesproken.

Voor de viering van het doopsel wordt een standaard-tekstboekje gebruikt, dat evenwel voor Uw eigen viering kan en mag worden omgewerkt en aangevuld met persoonlijke teksten.

Voor deelnemers aan de kerkbijdrage is het doopsel gratis. Aan ouders die in het kalenderjaar voorafgaand aan de doopviering niet of minder dan het richtbedrag hebben deelgenomen vragen we een bijdrage van 25,- euro.