Catechese

Het geloof verkondigen, vieren en beleven. Aan de hand van deze drie peilers kan men het leven in een parochie beschrijven. En ook het leven van iedere gelovige.

In de verkondiging leren mensen Jezus Christus kennen. Ons geloof komt niet zomaar uit de lucht gevallen. God heeft zich aan mensen laten kennen, geopenbaard. Jezus Christus heeft zijn leerlingen de opdracht gegeven om het geloof te verkondigen. We gebruiken hiervoor de term catechese. Dit wil zeggen dat een mens de inhoud van het geloof krijgt aangereikt. Jezus Christus leren kennen is een groeiproces, een voortdurend groeien in relatie van Christus, een mensenleven lang.

Catechese wordt soms wel eens verward met godsdienstlessen op school. Catechese is veel breder, het is een taak van de kerk en haar gelovigen om mensen te vertellen door woord en voorbeeld over God, Jezus Christus en de Kerk. De apostel Paulus zegt: “Het geloof ontstaat door de prediking”.

Catechese is een aanbod vanuit onze parochie aan iedereen die Jezus Christus beter wil leren kennen. In de liturgie vieren we ons geloof. Met name in de sacramenten die het hoogtepunt vormen van onze liturgische vieringen. Daarin is het Jezus Christus zélf die mensen aanraakt.

De viering van de eucharistie (de heilige Mis) is de bron en het hoogtepunt van heel ons geloof. Koren, werkgroepen en individuele vrijwilligers zetten zich in om de liturgie in onze parochie te vieren. Als het goed is komt ons geloof tot uiting in de manier waarop wij in het leven staan. Goedheid en zorg, met name voor hen die het moeilijk hebben. Ons geloof uit zich zo in wat wij met een moeilijk woord diaconie noemen, christelijke naastenliefde.

Het volgende programma wil een aanbod zijn op het terrein van de catechese: