Overlijden

Ook het begraven van de doden is een vorm van Christelijke naastenliefde. De uitvaart is een vorm van het beleven van ons geloof, we bidden de overledene het eeuwige leven toe, we willen de nabestaanden nabij zijn en tot troost in hun verdriet.

Een uitvaart bestaat uit een avondwake en uit een uitvaartdienst.
In geval van een overlijden moet er vaak in korte tijd veel geregeld worden. Vaak is er tevoren reeds contact geweest met de parochie.
Als dat niet zo is dan is het belangrijk om na een overlijden zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de pastoor of de kapelaan. De uitvaartondernemer beschikt over de mobiele telefoonnummers van de priesters. Er is dus altijd iemand bereikbaar om een uitvaart af te spreken. Eerst dienen datum en tijdstip van de uitvaart afgesproken te worden.

Een uitvaart in onze parochies begint in de regel om 10.30 uur. In verband met de agenda van de priesters, alsook om rekening te houden met de vrijwilligers die rondom een uitvaart hun diensten verlenen, willen we aan dit tijdstip vasthouden.

Het kan voorkomen dat het moment dat de familie wenst om de uitvaart te houden niet mogelijk is. Het is afhankelijk van eventuele andere vieringen in de kerk en van de beschikbaarheid van de priesters. Ook uitvaarten in een van de clusterparochies in de Roerstreek (door dezelfde priesters die ook in onze parochie de uitvaarten doen) kan een reden zijn. Uiteraard proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de voorkeur van de familie.

Op een later tijdstip zal de priester die de uitvaart doet de naaste familie bezoeken. Eventueel samen met een vrijwilliger van de werkgroep Uitvaart die de priester zal assisteren.
Informatie over de mogelijkheden en allerlei praktische zaken rondom een uitvaart kunt U vinden op de aparte folder over de uitvaart
elders op deze website
.