Financiering parochie
Allereerst een hardnekkig misverstand: een parochie wordt betaald van “bovenaf”.
Fout! De financiering is vanaf de basis naar “boven toe”. Een parochie krijgt geen geld van het bisdom Roermond en al helemaal niet van Rome.
Integendeel: van de inkomsten van onze parochie moeten we het daarop volgende jaar 16% afdragen aan het bisdom.
Wel komt een parochie in een aantal gevallen in aanmerking voor subsidie door het bisdom, bijvoorbeeld als er bouwkundige verbeteringen worden aangebracht in het kerkgebouw of de pastorie. Maar we hebben het dan over 10% van de kosten.

Hoe komt onze parochie aan zijn gelden?
Bijdragen van parochianen (90%):
- Kerkbijdrage: de basis van de inkomsten. Zie voor meer uitleg “meedoen kerkbijdrage”.
- Collectegelden.
- Stipendium voor laten lezen H. Mis.
- Vergoeding uitvaarten.
- Kaarsengeld, offerblokken.
- Bijdrage die u in betaalt als u een stichting voor 10 of 20 jaar wil na een overlijden.

Overige bijdragen (10%):
- Opbrengsten van bezittingen: rente en enige pacht landerijen.
- Diversen: eventuele incidentele baten (subsidies).

Waaraan wordt het geld uitgegeven?
- Personeelskosten. Van pastoor, kapelaan, assistent en huishouding pastorie worden de kosten volgens een afgesproken verdeelsleutel verdeeld over het cluster Roerstreek.
- Verplichte bijdragen aan bisdom.
- Onderhoud gebouwen: kerk en pastorie.
- Zakelijke lasten gebouwen: verwarming, elektra, verzekering etc.
- Kosten kerkelijke diensten: altaarbenodigdheden, hosties, boekjes, koren, bloemen.
- Kosten pastoraal: diverse werkgroepen, tienergroepen, parochiedag vrijwilligers, bijdrage Ceciliafeest zangkoren, etc.
- Bestuur- en beheerkosten, diversen: kosten parochiebureau, administratie- en bankkosten, bijdrage huishouding pastorie, etc.