Kerkbijdrage en stipendia voor diensten

Kerkbijdrage

De kerk- of gezinsbijdrage is de belangrijkste bron van inkomsten van de parochie. Het is een vrijwillige bijdrage om de onkosten van de parochie te dekken en de parochie in staat te stellen om de gewenste pastorale zorg te blijven verlenen.

Mensen die de parochie en of de kerk willen steunen kunnen hun bijdrage of giften overmaken op bankrekening NL52RABO0121402088 t.n.v. R.K. Kerkbestuur van de H. Sebastianus te Herkenbosch

Misstipendia, kerkbijdrage en bijdragen in de kosten van H. Sacramenten in 2016

Eenvoudige dienst door de week (leesmis)

€ 12,50

Eucharistieviering op (kerkelijke)zondag en de Kermismaandagmis

€ 27,50

Jubileumdiensten die niet tijdens de   reguliere zaterdag- of zondagmissen worden gehouden

€ 275,-

Begrafenismis (rouwgeld)

Huwelijksmis (trouwgeld)

€ 440,-

Bijdrage voor begeleiding naar   crematorium, dan wel een andere begraafplaats buiten Roerdalen na een   voorafgaande kerkdienst

€ 60,-

Bijdrage voor een avondwake zonder   navolgende uitvaartdienst in de parochiekerk (extra dienst)

€ 440,-

Bijdrage   voor een avondwake bij een navolgende uitvaartdienst in de parochiekerk

€ 60,-

Bijdrage H. Doopsel, 1e H.   Communie en H. Vormsel, per sacrament

€ 30,-

Gestichte jaardienst:

(looptijd minimaal 5 jaar – maximaal 20   jaar)

Eenvoudige dienst door de week (leesmis)

5 jaar

€ 62,50

10 jaar

€ 125,-

20 jaar

€ 250,-

Eucharistieviering op zaterdagavond en   zondag en kermismaandag in Herkenbosch

5 jaar

€ 137,50

10 jaar

€ 275,-

20 jaar

€ 550,-

Mensen, die langer dan 1 jaar samenwonen of financieel zelfstandig zijn vormen een economische eenheid en kunnen geen beroep doen op de bijdrage van de ouders.

Op de bijdrage voor rouw-, trouw- en jubileumdiensten, de begeleiding naar crematoria na voorafgaande kerkdienst en de avondwake zonder of met navolgende uitvaartdienst in de parochiekerk, wordt de kerkbijdrage die in de vier kalenderjaren voorafgaand aan de betreffende kerkdienst is betaald, in de huidige of in een vorige parochie (zelf aan te tonen door de aanvrager), in mindering gebracht.

De bijdrage voor jubileumdiensten wordt niet gevraagd aan verenigingen die met regelmaat terugkerend, op vrijwillige basis (zonder betaling), een bijdrage leveren aan de opluistering van kerkelijke gebeurtenissen.

Voor regelmatig jaarlijks terugkerende H. Missen buiten het reguliere stramien, zoals Carnavalsmis, Schuttersmis, Jagersmis, Buurtmis, wordt geen bijdrage gevraagd.

De minimumbijdrage kerkbijdrage is voor 2018 vastgesteld op € 110,--.

Het richtsnoer voor de kerkbijdrage blijft 1% van het netto inkomen van een economische eenheid.

De bijdrage voor bovenvermelde sacramenten wordt niet gevraagd aan parochianen die in het voorafgaande jaar hebben deelgenomen aan de gezinsbijdrage met een minimumbedrag van de toen geldende minimum kerkbijdrage.

NB, deze bijdrage is voor de parochie en staat los van een eventuele bijdrage die wordt gevraagd ter compensatie van kosten voor boekjes, versiering van de kerk, etc.