KERKDIENSTEN ST. SEBASTIANUSPAROCHIE

EN CLUSTER ROERSTREEK

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen ook van kerkelijke zijde weer wat meer versoepeld. Ook mogen er weer intenties worden aangenomen.

Voor de vigerende protocollen zij verwezen naar de bisdomsite: https://www.bisdom-roermond.nl/Coronaregels-ook-in-kerk-na-1-juli-versoepeld

Vrijdag 3 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

Zaterdag 4 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

19.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in Posterholt.

Zondag 5 juli: 14e Zondag door het jaar.

09.30 uur: beperkt toegankelijke H. Mis.

Int:      -1e Jrd. Jan Heemels.

            -1e Jrd. Harry Roubroeks.

            -Overleden ouders Simons-Dohmen.

-Jrd. Bair en Leny Thewissen-Prein en overledenen van de familie Prein en de familie Thewissen.

            -Gest. Jrd. Lei Biermans. Tevens ter nagedachtenis aan Maria Biermans-van Helden.

            -Gest. Jrd. Jac Rutten en Marie Rutten-de Groot.

            -Ouders van Helden-Tobben en overige overleden familieleden.

09.30 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

11.15 uur: beperkt toegankelijke H. Mis Melick.

 

Maandag 6 juli:

9.30 uur: beperkt toegankelijke H. Mis.

Int:      -Voor de levende en overleden leden van schutterij, fluit- en trommelkorps Sint Sebastianus.

            -Jrd. Jan Verstegen.

 

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

19.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis Posterholt.

Dinsdag 7 juli:

9.30 uur: H. Mis op het RK parochiekerkhof met inachtneming van de Coronamaatregelen (bij slecht weer in de kerk). Avondmis vervalt.

Int:      -Overleden ouders Keybeck-Kuijpers en Pater Sef Heidendael.

            -Marjan Verboeket.

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

Woensdag 8 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

19.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

Donderdag 9 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

19.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in Melick.

Vrijdag 10 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

Zaterdag 11 juli:

08.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

19.00 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in Posterholt.

Zondag 12 juli: 15e Zondag door het jaar.

09.30 uur: beperkt toegankelijke H. Mis.

Int:      -Jrd. Helga Rongen-Verheyen.

            -Jrd. Seef Engelen-Cuijpers.

           

09.30 uur: beperkt toegankelijke H. Mis in St. Odiliënberg.

11.15 uur: beperkt toegankelijke H. Mis Melick.

 

Parochieagenda:

3 juli: Ziekencommunie beperkt mogelijk.

4 juli: KKK vrijwilligers – 9.00 uur.

7 juli: Communieles in het parochiebureau – 18.30-19.30 uur.

 

MISINTENTIES

Vanaf 1 juli kunnen er weer misintenties worden aangenomen.

Graag even contact opnemen met het parochiebureau op maandagmorgen of donderdagmiddag. Heeft u een stichting lopen, dan kunt u de datum voor dit jaar eventueel aanpassen.

 

Ziekenzorg en hulpverlening

Wat de ziekencommunie op de eerste vrijdag betreft proberen we draad langzaam maar zeker weer op te pakken. We doen dat in etappes. U krijgt telefonisch bericht wanneer we weer met Ons Heer bij U langs komen. Schroom niet ons te bellen als we iets voor U kunnen doen of betekenen. Er kan en mag weer meer.

 

DE TIJD ZAL HET LEREN

We zijn 1 juni voorbij, een datum die een soort magische betekenis heeft gekregen omdat toen heel wat coronamaatregelen zijn versoepeld. Hoewel het maar ‘versoepelingen’ betrof, heeft hier en daar toch de mening post gevat dat de coronacrisis min of meer voorbij is.

Dat bleek wel uit de anti-racisme-protesten naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis op 25 mei j.l. Daaraan werd massaal deelgenomen, niet alleen in het buitenland, maar ook in het binnenland, zoals in Amsterdam waar op 1 juni (!) zoveel mensen bij elkaar kwamen dat de anderhalve-meter maatregel onmogelijk gehandhaafd kon worden. De burgemeester heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen, dat ze dat zomaar heeft laten gebeuren.

Of de demonstranten zich daarvan bewust zijn geweest, dat ze de anderhalve-meter-maatregel schonden, of dat het misschien wel bewust is uitgelokt, dat laat ik even in het midden, maar sindsdien zijn er ook protesten tegen de coronamaatregelen zelf bij gekomen. De mensen zijn de beperkingen t.g.v. de lockdown inmiddels meer dan zat. En dat valt best te begrijpen; die maatregelen hebben ook al heel wat schade veroorzaakt: economisch, sociaal, psychisch … was het dat wel allemaal waard? De tijd zal het leren.

De anti-racisme-protesten hebben ondertussen ook al een echte beeldenstorm veroorzaakt: heel wat ‘helden-op-sokkels’ uit het verleden hebben er al aan moeten geloven. Wat hun omgaan met de niet-blanke-medemens betreft waren ze blijkbaar niet helemaal zuiver op de graat.

Met de inzichten van nu is het inderdaad gemakkelijk om over het verleden te oordelen. Misschien wel te gemakkelijk. In ieder geval is het niet eerlijk om het verleden met maatstaven van nu te veroordelen. Toen wisten ze nog niet wat we nu wel weten.

Heel wat dingen die vroeger heel gewoon en vanzelfsprekend waren, zijn dat nu niet meer. Maar ook omgekeerd: dingen die vroeger uit den boze waren, zijn intussen gemeengoed geworden. Ze zijn niet alleen geaccepteerd, maar worden zelfs gepropageerd. Ben benieuwd hoe de toekomst onze generatie zal beoordelen, de huidige generatie die al meer ‘heilige huisjes’ van vroeger omver geworpen heeft.

De tijd zal het leren.

Sinds kort is er ook wat te doen over de maatstaven die gehanteerd (moeten) gaan worden, mocht het onverhoopt weer zover komen dat de IC’s ten gevolge van een tweede coronagolf overbelast en vol raken.

Dan zou de leeftijd van de op te nemen patiënt blijkbaar de doorslag moeten geven. Waarom zou het leven van een oudere minder waard zijn dan dat van een jongere? Waarom zou een jongere die de coronamaatregels aan zijn/haar laars lapt wel op de IC mogen worden opgenomen ten koste van een oudere die zelfs vrijwillig in lockdown is gebleven uit angst voor besmetting?

Wat is dit voor een tijd waarin de jongere generatie de oudere niet alleen als een last beschouwt, maar er ook al voor gezorgd heeft dat de oudere generatie denkt dat dat ook daadwerkelijk zo is? Ben zoals gezegd benieuwd hoe de toekomst tegen onze tijd zal aankijken, hoe wij met racisten uit heden en verleden omgaan, maar ondertussen zelf wel mooi aan leeftijdsdiscriminatie doen.

Blijkbaar kan en moet de tijd ons nog veel leren, niet alleen de toekomst, maar ook, ja zelfs het verleden!

Jos. L’Ortye, pastoor

 

Wit U ons in deze zware (Corona-) tijd extra financieel ondersteunen?

Herkenbosch: NL52 RABO 0121 402 088 t.n.v. kerkbestuur St. Sebastianus

Melick: NL 40 RABO 0133 00 400 of NL 54 INGB 000 1054 893 tnv RK kerkbestuur St. Andreas

Posterholt: NL 06 RABO 0142 301 760 of NL 63 INGB 0001 170 840 t.n.v. RK Kerk St. Matthias

St. Odiliënberg: NL 58 RABO 0138 1020 82 tnv kerkbestuur HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus.

In deze periode lopen wij met name collectegeld mis (nu al 40% minder dan anders). Naast het kaarsengeld en de inkomsten uit Misintenties draaien onze parochies daar met name op.

 

PAROCHIËLE DIENSTVERLENING

Voor de viering van het doopsel of het (kerkelijk) huwelijk kunt U een afspraak maken met pastoor L’Ortye in Posterholt (tel. 0475-401221 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Als U niet meer naar de kerk kunt komen en toch met de parochiegemeenschap verbonden wilt blijven, bestaat de mogelijkheid om maandelijks (op eerste vrijdag van de maand) de ‘ziekencommunie’ te ontvangen. Daartoe kunt U contact opnemen met het parochiebureau.

Voor de ziekenzalving (bediening) of de biecht wende men zich rechtstreeks tot de pastoor, b.g.g. tot assistent Hamans (tel. 0475-527825) in St. Odiliënberg.

Als U graag bezoek hebt en/of behoefte aan een pastoraal gesprek, thuis of i.g.v. van opname in ziekenhuis, zorgcentrum of verpleegkliniek, kunt U zich natuurlijk ook tot de pastoor wenden. Bij hem kunt U ook terecht voor de biecht en voor nadere informatie over de (vormgeving van de) kerkelijke uitvaart.

Voor diaconie (bijzondere aandacht en zorg voor de noodlijdende en/of eenzame medemens) en zaken die jeugd en jongeren betreffen kan men terecht bij Lian Overbeeke-Verwijmeren, tel. 06- 52620245 of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Natuurlijk staat ook het parochiebureau U ten dienste als U vragen hebt.

Raadpleeg ook eens onze website: www.roerkerken.nl of kijk eens op facebook (Parochiecluster Roerstreek) .

Voor actuele informatie over maatregelen in verband met het coronavirus zie www.bisdom-roermond.nl

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com