St. Sebastianuskerk

Kerk14102009De eerste mergelstenen kerk stamde uit de 13de eeuw, het priesterkoor bestaat nog steeds.
Het 13de-eeuws priesterkoor is vroeg gotisch, van mergel met vijfzijdige sluiting en over de rechthoekige travee een zesdelige ribgewelf.
In de jaren 1886-1889 werd de kerk uitgebreid in neoromaanse trant.
In 1924 werd de kerk opnieuw vergroot, waarbij de oude toren werd vervangen door een nieuwe.
Op 20 februari 1945 werd de kerk door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen, waarbij de kerk ernstig werd verwoest. De kerk werd voor zover noodzakelijk gesloopt, het priesterkoor kon echter behouden worden.
Na de oorlog werd een noodkerk ingericht in de jongensschool en later in de overdekte speelplaats van de meisjesschool.
In 1948 werden onder pastoor Rohs door architect Koene tekening voor een nieuwe kerk gemaakt. Hierbij werd gekozen voor het opnieuw gebruiken van het priesterkoor. Tevens werd besloten, de oude fundamenten opnieuw te gebruiken en de oude zuilen te hergebruiken.
De bouw en de inrichting verliepen voorspoedig dankzij de vrijgevigheid van oud parochiaan, dr. H. Biermans. De kerk werd op de Kerstnacht van 1949 feestelijk in gebruik genomen.
In 1980 werd de oude sacristie afgebroken en vervangen door een nieuwe en in 1986 werd de doopkapel als dagkapel ingericht en van de kerk afgescheiden door een wand met deuren.
Op 13 april 1992 overviel een aardbeving het dorp. De kerk was zo zwaar beschadigd dat in eerste instantie aan algehele sloop werd gedacht. Omdat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg echter sloop van het historische priesterkoor tegenhield, werden alternatieven gezocht. Op enig moment werd besloten tot volledige restauratie, behalve de toren die een nieuwe spits kreeg. De ruimte in het westwerk werd afgesloten en in de zijbeuken kwamen ruimten voor de kinderwoorddienst, een bergruimte annex schoonmaakruimte en toiletten.