Avondwake

De avondwake is een gebedsdienst op de vooravond van een uitvaart. Onze parochie beschikt over een zogenaamde avondwakegroep.
Dit zijn een aantal vrijwilligers die hiertoe speciaal zijn opgeleid. Vanuit hun eigen geloof en met hun eigen talenten zetten zij zich in om voor parochianen die een dierbare hebben verloren een waardige avondwake te houden.

Met twee vrijwilligers van de werkgroep brengen zij een bezoek aan de familie van de overledene. In overleg met de nabestaanden wordt de viering samengesteld. Hierin is ruimte voor eigen inbreng. Deze twee vrijwilligers zijn ook degenen die de viering leiden.

Tijdens de avondwake wordt er een kruisje op het altaar geplaatst. Hierop staat de naam van de overledene. Dit kruisje wordt ná de uitvaart op de volgende dag in de kerk op een speciale gedachteniswand gehangen. Als uitdrukking van onze verbondenheid met onze dierbaren. Bij de eerste jaardienst kan de familie dit kruisje mee naar huis nemen.

Jaarlijks komt de avondwakegroep meerdere malen bijeen. Om praktische zaken te regelen maar ook om telkens weer opnieuw verdieping en inspiratie te zoeken.

De avondwakegroep is een mooi voorbeeld van wat wij wereldwijd onder Kerk verstaan. Het tweede Vaticaans concilie heeft reeds vele jaren geleden gesproken over de Kerk als over een Communio, een gemeenschap van gelovigen.
Juist in de avondwake komt dit op een bijzondere manier tot zijn recht. In de avondwake bidden gelovigen met elkaar. Uit de gelovigen komen mensen naar voren die een viering houden en zo het geloof met elkaar delen als leden van één parochiegemeenschap, als leden van één Communio.