inderwoorddienst

Iedere zaterdagavond is er in onze parochie een kinderwoorddienst tijdens de heilige Mis. Wat is een kinderwoorddienst?
De naam zegt het reeds. Een woorddienst speciaal voor kinderen. Een gewone heilige Mis bestaat uit twee delen, de dienst van het Woord, en de dienst van het Altaar. Dit eerste deel van de heilige Mis wordt speciaal voor kinderen gehouden in een aparte ruimte. Bij het begin van de heilige Mis worden de aanwezige kinderen in de kerk uitgenodigd om deel te nemen aan de kinderwoorddienst. Zij gaan met twee leidsters naar een aparte ruimte.
Hier houden zij de dienst van het Woord speciaal voor kinderen. Het evangelie dat de grote mensen in de kerk horen wordt voor kinderen uit de Kinderbijbel gelezen. Waar de priester in de kerk een preek houdt voor grote mensen spreken de kinderen onder leiding van de leidsters in kindertaal over de boodschap van het evangelie. Vervolgens formuleren de kinderen een gebedje in de vorm van een voorbede. Deze lezen zij voor als de kinderwoorddienst is afgelopen. Dan komen zij weer terug naar de kerk, lezen hun bede en gaan weer bij hun ouders zitten. Door de kinderwoorddienst wordt op deze manier het eerste deel van de heilige Mis op een kindvriendelijke manier gehouden. Bovendien is het naar de kerk gaan voor kinderen op deze manier een heel stuk aangenamer. Want laten we eerlijk zijn: lang stil zitten en luisteren naar woorden die je niet begrijpt is voor niemand een plezier.
Na afloop van de kinderwoorddienst krijgen de kinderen een blaadje mee naar huis om thuis ook nog iets mee te kunnen doen.

Onze parochie beschikt over een werkgroep kinderwoorddienst. Deze werkgroep bestaat uit een aantal moeders die volgens rooster iedere zaterdag de kinderwoorddienst verzorgen. Meerdere malen per jaar komen zij bijeen om deze vieringen voor te bereiden. Zij lezen het Evangelie en proberen de boodschap in kindertaal samen te vatten. Op deze manier zijn zij zelf voorbereid om tijdens de kinderwoorddienst met de kinderen te spreken over de boodschap van Jezus Christus. De werkgroep kinderwoorddienst wordt gecoördineerd door de catechiste.

Graag willen wij U, ouders, uitnodigen, om met uw kinderen op zaterdagavond naar de kerk te komen. Door de kinderwoorddienst willen wij U een aanbod doen om het geloof op een leuke en speelse manier door te geven aan uw kinderen. Van harte welkom!