Misdienaars en Acolieten

Kinderen die de eerste heilige Communie hebben gedaan worden uitgenodigd om misdienaar te worden. Zij helpen de priester bij het vieren van de heilige Mis.
Ook dit is een goede manier om kinderen te laten groeien in het geloof. Kinderen die misdienaar zijn dienen de heilige Mis volgens een dienrooster. Dit ontvangen zij thuis en wordt ook telkens gepubliceerd in het Waekblaad.

De misdienaars en acolieten worden gecoördineerd door twee dames.

Misdienaar kun je blijven zolang als je wilt. Het is niet zo dat misdienaars moeten stoppen wanneer ze de basisschool verlaten. Na de basisschool worden de misdienaars acoliet. Dat wil zeggen, ze horen bij de groten, en dienen alleen nog maar in het weekend en bij feesten. Dan kunnen zij, omdat zij al wat groter zijn, ook wat meer doen in de heilige Mis, zoals bijvoorbeeld het wierookvat bedienen.

Witte Donderdag is jaarlijks voor de misdienaars een feestdag. In de ochtend houden zij hun jaarlijkse rondgang en vragen zij aan de parochianen een ‘paasei’. Dit is een bijdrage als beloning voor hun trouwe dienen en wordt gebruikt om jaarlijks een leuk uitstapje te kunnen houden. ’s Avonds dienen alle misdienaars de heilige Mis. Want Witte Donderdag is “De dag van het dienen”. Jezus geeft zijn leerlingen op deze dag het voorbeeld van wat ‘dienen’is: goed en lief zijn voor elkaar.

Misdienaars verzorgen de heilige Missen, door de week en in het weekend. Ook zijn zij actief bij de doopvieringen, huwelijken en jubilea. De uitvaarten in onze parochie worden verzorgd door de volwassen acolieten.