De Patroonheiligen

Wiro, Plechhelmus en Otgerus
Wiro zou in de tweede helft van de 7e eeuw geboren zijn in Ierland als zoon van vrome, welgestelde ouders. Hij werd reeds op jeugdige leeftijd erg aangetrokken tot de godsdienstwetenschappen en de bisschop vond hem waardig voor het priesterschap. Als priester blonk hij uit door vurige geloofsijver en na de dood van de bisschop werd hij door de geestelijkheid aangewezen als zijn opvolger. Het was gebruikelijk dat de bisschopskeuze door de Paus bekrachtigd werd en zo toog Wiro naar Rome. Onderweg trof hij de priester Plechelmus, zij sloten vriendschap en vervolgden samen hun weg. Ook de diaken Otgerus voegde zich bij hen.
De paus wijdde Wiro en Plechelmus tot bisschop, voorzag hen rijkelijk van relieken en zij keerden, samen met Otgerus, terug naar de hen toevertrouwde bisdommen.
Toch bleef hun hartenwens, de prediking van het Evangelie onder de heidenen, bestaan en zij droegen hun ambt over waarnaar zij zich inscheepten naar het vasteland van Europa.
Hetzij van Pepijn van Herstal, hetzij van Pepijn de Korte ontvingen zij de volmachten om vanuit “Bergh” hun missietochten te ondernemen en zo in “de Lage Landen” het Christendom te prediken.
Op de berg bouwden zij een klooster en een kerk en stichtten er een kloostergemeenschap.
Ze werden hier begraven en in 1361 werden hun relieken mee naar Roermond genomen.
Na de kerkrestauratie door pastoor Willem Basel (1680-1686) werden de drie heiligen tot patroonheiligen benoemd en hun relieken gedeeltelijk naar Sint Odiliënberg teruggebracht.
De relieken worden in een reliekschrijn bewaard terwijl beelden van deze drie heiligen tegen de westgevel binnen in de kerk zijn geplaatst.
Op 8 mei is hun jaarlijkse feestdag. Tevens wordt op deze dag de diocesane diakendag gevierd.